Srebrno jezero, Nacionalni park Đerdap, Golubac

Srebrno jezero je jezero u obliku slova U , nalazi se na oko 110 km od Beograda, u istočnoj Srbiji. Voda je jasna zbog nedostatka zagađenja i prirodne filtriracije vode kroz mnoge peščane dine. Jezero je popularno turističko i ribarsko mesto već decenijama, ali je u zadnje vreme doživelo ekspanziju posetilaca i privlači turiste iz svih krajeva Srbije. Jezero ima jedan hotel (Srebrno jezero), nekoliko restorana-pansiona, vikend-naselje i najveća auto kamp park u Srbiji.

      

Nacionalni park Đerdap se proteže uz desnu obalu Dunava od Golubačke tvrđave do brane Šip i prostire se na 640 kvadratnih kilometara. Glavna atrakcija Nacionalnog parka Đerdap su prirodne lepote Đerdapske klisure – slavna Gvozdena vrata. Teritorija nacionalnog parka je ispunjena nizom drugih važnih karakteristika: obilna i raznolika flora i fauna, atraktivno okruženje i krajolici, kulturni i istorijski spomenici. Park je prošaran brojnim prirodnim i kulturnim vrednostima koje su uključene u posebni program zaštite: Lepenski Vir (na 8.000 godina starom arheološkom nalazištu se nalaze jako važni tragovi naselja i života neolitičkog čoveka), Golubačka tvrđava, rimska tvrđava Diana u Kladovu, ostaci puta, table i mosta izgrađenih za vreme rimskog cara Trajana, šumskih rezervati i prirodni spomenici.

      

Golubac je srednjovekovni utvrđeni grad na južnoj strani Dunava, 4 km nizvodno od današnjeg grada Golubac. Tvrđava, koja je najverojatnije izgrađena u 14.veku, je podeljena u tri ogranka koji su građene u fazama. Ima deset kula, od kojih je većina sagradjena u obliku kvadrata, a od kojih je nekoliko dobilo mnogostruka pojačanja s pojavom vatrenog oružja. Grad Golubac je postao poznato mesto za jedrenje.Centar Jedriličarskog saveza Srbije, koji srpska nacionalna reprezentacija koristi za kopnene pripreme pre svakog velikog događaja, nalazi se u Golupcu. Jedan od događaja je Jedriličarska regata, koja se tradicionalno održava u avgustu.